Kenali Sejarah & Khasiat Pada Luban

Pengenalan Luban

Luban merupakan makanan herba warisan sunnah yang kurang di ketengahkan pada masa kini. Namun rahsia kehebatan luban yang luar biasa masih terpahat kukuh dalam kitab-kitab thurah. Nama saintifiknya ialah Boswellia Thurifera. Nama lain bagi luban ialah Frankincense, kemenyan arab, olibanum, dan kundur zikri. Luban meruoakan sejenis getah atau damar yang keluar melalui rekahan pokok yang banyak terdapat di kawasan-kawasan beriklim panas seperti di Oman, Yaman, Syria, Mesir, India, Sri lanka dan banyak lagi.

Untuk mendapat luban, kulit kayu pohon tersebut disayat kemudian keluar getahnya dan getah tersebut dikumpulkan. Ia menghasilkan resin jernih/ lutsinar kekuningan dari mana aroma esen diekstrak. Resin tersebut dikeringkan dan dipecah menjadi beberapa buah seukuran sendok.

Luban merupakan salah satu makanan sunnah Nabi yang menjadi Warisan para ulama’ sejak turun temurun lagi. Kini, kundur zikri tidak lagi dikenali dikalangan masyarakat islam.

luban

Sejarah

Luban disebut juga sebagai kundur zikri. Ianya dikenali umum oleh orang Arab sejak dahulu kala sebagai makanan kecerdasan minda. Banyak riwayat di antaranya menyebut dari Ibnu Abbas r.d. Anas r.a. dan Saiyidina Ali k.w. Maksudnya : “Diriwayatkan dari Saiyidina Ali k.w. bahawa dia menyatakan kepada seorang lelaki yang mengadu kepadanya tentang masalah penyakit lupa. Lalu Saiyidina Ali k.w. menyuruh ia menggunakan luban, kerana luban dapat menguatkan hati serta menghilangkan masalah kelupaan.

Menurut buku perubatan moden “The Pharmaceutical Journal” Dr. John Boswell bertanggungjawab membuat kajian secara saintifik mengenai penggunaan luban mengikut kaedah perubatan moden. Oleh itu, Luban di namakan sebagai Pokok Boswellia bagi mengingati jasa beliau.

Luban (Frankincense) menjadi masyhur apabila menyingkap sejarah dari kitab Injil yang menyatakan bahawa Nabi Isa a.s yang baru dilahirkan telah mendapat hadiah iaitu emas, frankincence dan myrrh. Sungguhpun ramai yang tahu akan sejarah Frankincense, tapi amat sedikit yang mengetahui dan boleh memberi penerangan apakah Frankincense sebenarnya. Dalam kitab Injil (Bible): dalam Exodus 30:34 ia merujuk kepada levonah yang bermaksud “Lebanese” atau “putih” dalam bahasa Ibrani (Hebrew).

Manakala bagi dunia Barat pula, nama “frankincense” adalah lebih umum. Nama ini mungkin bedasarkan kepada aroma kemenyan atau setanggi Franks di mana ia tiba di Eropah melalui tentera pengikut perang salib dari Perancis.

Frankincense, seperti myrrh adalah getah pokok yang telah kering atau disebut resin, terutamanya digunakan untuk membuat kemenyan. Pokok ini menghasilkan resin yang bermutu tinggi. Proses pengambilan resin ini ialah 2 – 3 kali setahun. Pokok yang muda akan menghasilkan resin berkualiti tinggi berbanding pokok yang telah tua.

Khasiat Luban

Antara khasiat luban yg disebut oleh ulama’ adalah:

 1. Merawat penyakit lupa dan mengelakkan penyakit nyanyuk.
 2. Menguatkan penglihatan.
 3. Membantu melawaskan sistem penghadaman.
 4. Menghilangkan masalah kahak.
 5. Mengeluarkan angin dalam badan.
 6. Melawaskan pembuangan air kecil.
 7. Mengelakkan masalah silsil bul (kencing tak lawas).
 8. Merawat saraf lidah utk membantu meringankan masalah pertuturan dan mudah berkomunikasi.
 9. Memberi ketenangan (menghilangkan stress)
 10. Dapat meningkatkan tumpuan sepenuhnya terhadap pembelajaran.
 11. Menambahkan keyakinan diri
 12. Amat sesuai untuk anak-anak yang lemah daya ingatan

Kini para ilmuwan telah mengamati bahawa ada kandungan dalam kemenyan yang menghentikan penyebaran kanker. Tetapi belum diketahui secara pasti kemungkinan kemenyan sebagai anti cancer.

Kesimpulan

Luban bukan sahaja makanan sunnah malah ianya makanan yang kaya dengan khasiat. Baik untuk orang dewasa mahupun kanak-kanak. Jika anda ingin mendapatkan khasiat luban untuk anak anda, anda boleh cuba JUS SMART IQ G yang dapat membantu anak anda. Pelbagai lagi bahan yang terdapat di dalam JUS SMART IQ G seperti  kismis, buah delima, kurma, buah tin, habbatussauda, dab banyak lagi. Jika anda ingin mencuba anda boleh tekan gambar di bawah.

luban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *